Bostadsbyggandet

En högst aktuell politisk fråga är bostadsbyggande i Sverige. Det har ju under en rad år varit för lågt i stora delar av landet och givet befolkningsökning och låga räntor har det bland annat drivit upp priserna på bostäder vilket gjort att hushållens skuldsättning ökat så kraftigt att Riksbanken hänvisar till tillväxttakten av lånen som ett skäl att inte sänka räntan. 

Stig Björne

Hur ser det då ut med bostadsbyggandet: 2013 färdigställdes knappt 30 000 bostadslägenheter (definitionen avser både lägenheter och småhus) i nybyggda hus vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2012 då knappt 26 000 lägenheter färdigställdes. Antalet färdigställda lägenheter fördelade sig på 8 562 i småhus och 20 663 i flerbostadshus.

Ser man bostadsbyggandet i ett historiskt perspektiv så toppade det senast i början av 1990-talet då det ett enskilt år färdigställdes knappt 70 000 lägenheter. Därefter föll byggandet dramatiskt i spåren av 1990-talskrisen och ligger nu på mellan 20 000 och 30 000 per år. Takten har ökat sedan den lägsta nivån på 1990-talet men utbyggnaden går för långsamt i relation till befolkningsökningen framför allt i Stockholmsområdet.

Vad gäller upplåtelseformer så var det ungefär hälften bostadsrätter 2013 (10 096) och hälften hyresrätter (10 508). Fördelningen varierar dock mellan olika delar av landet. I storstadsregionerna var sammanlagt 58 procent av lägenheterna i bostadsrätter medan motsvarande siffra för övriga riket är 35 procent.

Stig Björne

Om Stig Björne

Stig Björne
Det här inlägget postades i Stig Björne – Tillväxt och Näringslivsutveckling och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s